040 5512 533 juha.p.kuiri@gmail.com

Edellinen jäikin osaltani opetuksen ja valmennuksen hieman torsoksi.  Syy tietenkin löytyy tästä edelleen meitä kiusaavasta koronasta. Terveys edellä tietenkin mennään tähän tulevaankin hallikauteen. Ehkä kuitenkin ollaan jotakin opittu tästä pirulaisesta ja osataan suojautua tarkoituksenmukaisella tavalla eri tilanteissa, ettei viimekauden totaaliblokkia toimintaan tulisi. Mitään turhia riskejä ei kenenkään ole syytä ottaa. Jos pienintäkään epäilystä tartunnasta, niin testeihin ja mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin.  Se tuiki tavallinen kausi-influenssakin on myös parempi hoitaa ihan viimeisen päälle kotona oireettomaksi. Me golfarit osataan varmasti käyttää sitä maalaisjärkeä tässäkin. Vaikka kaikenlaista toisistaan ristiriitaista lausuntoa pukkaisi viestimistä päivä toisensa perään.

Yhteenvetona näistä lausunnoista voisi sanoa, että kaikki toimet ovat olleet joko ennenaikaisia tai myöhästyneitä.  No, näistähän ei meille mitään ongelmia varmasti ole syntynyt, se käytännönjärki toimii.  

Sauna ja viina ei sittenkään kaikkiin tauteihin tehoa, jos ylipäänsä mihinkään.  Myös se entisaikojen ”nollaus” toimenpide mihin edellä mainitut kansanperinnetoimet kuuluivat, ovat urheilupiireissäkin jääneet onneksi edellisille vuosikymmenille. Kohtuukäyttö näissä tietenkin on asia erikseen.

Tuolla baanalla pelatessa  ei se edellä mainitsemani käytännönjärki tunnu oikein toimivan.  Sillä olen  pannut merkille vuosien saatossa, että hyvinkin älykkäät ihmiset pelaavat golfia tyhmästi tai ainakin tavalla, mihin on vaikea löytää mitään logiikkaa.  Minähän olen tietenkin väärä heppu arvioimaan kenenkään älykkyyttä, mutta tällaisia huomioita olen tehnyt. Ehkä se aivojen palloiluosasto ei keskustele tarpeeksi muiden osastojen kanssa.  Tätä diagnoosia ei taida lääkärikirjoista löytyä, eikä toisaalta kannata kovin vakavasti ottaakaan.  

Omasta golfin opettamisen ”filosofiasta” jokunen sana.  Olen ajatellut, että ainoa tie tulla paremmaksi on tulla tietoiseksi omasta tekemisestään. Tässä meillä koutseilla onkin mielestäni se tärkein tehtävä. Valmentajan tehtävä on auttaa oppilasta tulemaan tietoiseksi omasta swingistään, sen rajoitteista ja mahdollisuuksista. Ei niinkään kaikkia mahdollisia syitä mahdolliseen  ongelmaan, vaan mitä hän tekee ja mistä johtuu hänen ongelmansa. Kun näitä alkaa tiedostamaan, niin oppiminen voi alkaa. 

Nykyään tietoa saa helposti, ei tarvitse kuin netin aukaista, niin johan löytyy apuja joka lähtöön. Golfswingistä on urheilukirjallisuuden puitteissa kirjoitettu varmasti eniten mitä mistään urheilulajista. Eli tietoa on vallan perusteellisen paljon. En minä sitä  tarkoita, etteikö näistä mahdollisesti hyötyä olisi. Sillä lukeminen kannattaa aina. Mutta tähän voisi lainata itse Albert Einsteinia, joka on joskus sanonut näin. Totta kai aivan eri yhteydessä. Ei ainakaan aikakirjat tiedä kertoa, että olisi golfia pelaillut.  Juu kuulostaa ihmeelliseltä, mut näin taitaa olla. Eli herra Einstein, ”Kuka tahansa voi tietää. Tarkoitus on ymmärtää.”  Voi sanoa myös, mitä enemmän tietää, sitä enemmän ymmärtää, että ei tiedä.  Näin monesti käy kun itsekseen pohdiskelee tässä tapauksessa näitä swingin lainalaisuuksia. Jossain vaiheessa varmasti huomaa, että itsevarmuus oman tiedon suhteen vähenee tiedon karttuessa.  Tieto lisää tuskaa on varmasti kaikille tuttu, ehkä hieman jo väljähtänyt slogan. Tämä hieman muunneltu sanonta on muuten peräisin raamatusta. Laitetaan tuorein raamattuversio, golfaavan rippipappini Matti Pikkaraisen mieliksi tähän. Toivottavasti kerrankin ilahtuu tekemisistäni. Silloin muinoin rippileirillä, millä vuosikymmenellä se nyt olikaan, ei tainnut paljon ilonaiheita tästä jääräpäästä olla. Anteeksi, näin pikkuisen jälkikäteen Matti. ”Missä on paljon viisautta, siellä on paljon huolta,  ja joka tietoa lisää, lisää tuskaa”  (Kirkkoraamattu 1992). 

Meillä Suomessa valmennustietous on hyvä. Siitä ei varmasti vaikkapa huipulle pyrkivän pelurin ura jää kiinni. PGA:n opettavat jäsenet ovat kaikki käyneet koulutusjärjestelmän eri tasot läpi. Varmasti he kaikki osaavat opettaa, siitä ei ole epäselvyyttä.  Niin kuin kaikkialla muuallakin, tähän ammattiin hakeudutaan hyvin erilaisista lähtöasetelmista. Vielä kun on kysymys pitkälti yksilövalmennuksesta, niin monet seikat vaikuttavat siihen minkä tyyppinen valmentaja sinulle sopii. Varsinkin juniorivalmennuksessa se voi ratkaista kehityksen voimakkuuden. Mikä voi nykyisessä erittäin kilpaillussa huippu-urheilussa merkitä sitä, toteutuvatko unelmasi vai eivät. Jokainen golfkoutsi kyllä tietää omat vahvuutensa. Jollain se voi olla se opettaminen, peruskurssien pitäminen.  Voit olla se lajiin  innostava showhenkilö. Tällaisen tyypin jokainen klubi tarvitsee. Tai sitten enemmän yksilövalmennukseen, huippuvalmennukseen keskittyvä ja kykenevä. Aivan nuorimpien opetukseen tarvitaan jokseenkin omanlaisensa persoona, kuka vaan ei siihen pysty. Myös välineräätälöintiin pystyvät haarakoituvat varhaisessa vaiheessa valmentajan opin tiellä.  Jokainen ammattigolfvalmentaja osaa hoitaa kaikki eteen tulevat opetustehtävät jollain lailla, kuinka hyvin, se on sitten toinen juttu. Tällä yritän kertoa sitä, että kun valinnanvaraa alkaa hyvin valmentajissakin olla, niin valitkaa omiin tarpeisiinne sopiva koutsi. Olitpa sitten vasta-alkaja, klubipelaaja tai huipulle pyrkivä lahjakkuus, niin tämä valinta voi ratkaista edistymisesi.

Omat vahvuuteni ovat varmasti siellä henkilökohtaisessa valmennuksessa. Totta kai kaikenlaiset ryhmätkin ovat mieluisia.  Valmennusurallani olen saanut kokea valmennettavieni menestystä. Aina Suomen mestaruuksista, Finnish Tourin osakilpailuvoitoista ja LET:lle saatetuista pelureista lähtien.  Käytössäni on myös ehkä se markkinoiden tarkin analysaattori Foresight GCQuad. Tässä analysaattorissa analysointi ei perustu tutkatekniikkaan, vaan neljän supernopean kameran antamiin tietoihin. Käyttööni tulee myös laaja valikoima erilaisia lapa- ja varsivaihtoehtoja kokeiltavaksi.

Hallilla nähdään!

– Juuso